bilgi@kutlubeysigortacilik.com 0 (224) 711 12 39 0 536 661 12 39
Neden kasko sigortası yaptırmalıyım?
Kasko sigortası, aracınızın beklenmedik hasar larına karşı en güçlü kalkanınızdır. Kaza, hırsızlık, yangın, deprem gibi durumlarda, kasko sigortası maddi yükünüzü hafifletir ve sizi büyük maliyetlerden korur. Aracınızın değerini koruyarak, yatırımınızı güvence altına alır. Kasko sigortası, sürüş deneyiminizi daha güvenli ve huzurlu hale getirir, böylece yolda olmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Kasko sigortası, aracınıza gelebilecek hasarları güvence altına alır. Motorlu kara taşıtlarının, sigortalının kontrolü dışında hasar görmesi, yanması veya çalınması gibi durumları kapsar. Bu nedenle, kasko sigortası, aracınızı ve finansal durumunuzu korurken, trafik sigortası karşı tarafı ve üçüncü kişileri korur. Kaza ve hasar durumlarında, kasko sigortası sayesinde büyük maliyetlerden kaçınabilirsiniz.
Kasko sigortası, isteğe bağlı bir sigorta türüdür ve standart teminatların yanı sıra, sigortalının taleplerine göre ek teminatlarla genişletilebilir. İhtiyaçlarınıza göre kasko poliçenizi belirleyebilir ve kapsamını siz seçebilirsiniz. Ayrıca, sigorta şirketlerinin belirlediği kasko ürünleri arasından ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçebilirsiniz. Eğer poliçede belirtilmemişse, kasko sigortası sadece Türkiye sınırları içinde geçerlidir.
Kasko sigortası, ödemenin yapıldığı tarihte başlar. Eğer poliçe tutarı taksitle ödenecekse, peşinatın ödendiği gün sigorta başlar. Kasko sigortasının başlangıcı ve bitişi, Türkiye sınırları içinde, Türkiye saati ile 12.00’de başlar ve bitim günü aynı saatte sona erer. Kasko sigortasında, sigorta ettiren, araca zarar verici olayın yaşandığı günden itibaren 5 iş günü içinde riskin gerçekleştiğini sigortacıya bildirmekle yükümlüdür. Riskin gerçekleşmesi durumunda, sigortacı, hasarla ilgili belgelerin kendisine verilmesinden itibaren en geç 15 gün içinde hasar ve tazminat miktarını sigortalıya bildirmek zorundadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Tazminatınız nasıl hesaplanır, ödenir?
Kasko sigortası, aracınızın kontrolünüz dışında, hareket halindeyken veya dururken hasar görmesi, yanması veya çalınması gibi durumları kapsayan bir sigorta türüdür. Bu, maddi kayıplarınızı telafi etmeyi amaçlar. 1 Nisan 2013’ten itibaren yürürlüğe giren yeni Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları, hasar tazminatının nasıl yapılacağını poliçede açıkça belirtir.
Araçta bir onarım gerektiğinde, onarımın hangi serviste yapılacağı, sigorta şirketi veya sigortalı tarafından belirlenir ve poliçede açıkça belirtilir. Ayrıca, hasarın tazminatında kullanılacak parça - orijinal parça veya eşdeğer - poliçede belirtilir. Bu bilgileri, poliçenizi satın alırken kontrol etmek önemlidir. Bu nedenle, kasko sigortası, aracınızı ve finansal güvenliğinizi koruma altına alır.
Tramer kaydında aracınız yoksa ne yapmalısınız?
Kasko sigortası, sadece aracınızı değil, aynı zamanda araç içindeki sürücüyü ve yolcuları da koruma altına alır. Bir trafik kazası sonucunda sürücünün hayatını kaybetmesi, yaralanması veya vücudunda kalıcı bir sakatlık oluşması durumlarında, tedavi masrafları veya vefat eden kişinin ailesi tarafından açılan davalarda da kasko sigortasından yararlanabilirsiniz.
Tramer’de kaydı bulunmayan araçlar, internet üzerinden sigortalanamaz. Tramer kayıtlarındaki sorgulama işlemleri, sigorta şirketleri tarafından gerçekleştirilir. Bu nedenle, aracınızın Tramer kayıtlarında olduğundan emin olmanız ve sigorta poliçenizi bu bilgiler ışığında düzenlemeniz önemlidir. Bu, hem sizin hem de aracınızın güvencesi için gereklidir.
Alkollü kazada hasar karşılanır mı?
Alkol alarak trafiğe çıkmak, hayati bir risk oluşturur. Alkollü olduğunuz durumlarda direksiyon başına geçmek yerine, alkol kullanmamış bir yakınınızın aracı kullanmasını sağlamalısınız. Eğer bu bir seçenek değilse, toplu taşıma araçları veya taksi gibi alternatiflerle gideceğiniz yere ulaşmayı tercih etmelisiniz. Bu, potansiyel bir riski önler ve aynı zamanda alkol ile trafiğe çıkmanın hukuki sonuçlarını da engeller.
2418 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre, özel araçlarda 0.50 promile kadar alkollü olarak araç kullanımına izin verilir. Bu durum, özel araçların kasko sigortası için de geçerlidir. Ancak, ticari araç sürücülerinin alkollüyken neden oldukları kasko hasarları teminat dışıdır. Ayrıca, bir kazada alkollü ve kusurlu olan bir araç sürücüsü durumunda, bu aracın trafik poliçesinden karşı tarafa tazminat ödenir. Ancak, sigorta şirketi, alkollü olması nedeniyle ödediği tazminatı kusurlu olan trafik sigortalısından geri talep eder.
Araç çekilirken oluşan hasar karşılanır mı?
Yanlış park etmek, aracınızın kamu otoritesi tarafından çekilmesine yol açabilir. Bu durumda, çekme sırasında oluşan hasarlar, sigorta poliçesinin teminatına dahil olabilir. Ayrıca, aracınızın kendi gücüyle girip çıkabileceği, ruhsatlı ve tarifeli çalışan gemi ve trenlerde taşınması sırasında oluşan hasarlar da sigorta kapsamında olabilir. Ancak, bu durumların dışında, örneğin başka bir taşıma yöntemi kullanıldığında meydana gelen hasarlar, genellikle kasko sigortasının kapsamı dışında kalır. Bu nedenle, sigorta poliçenizin hangi durumları kapsadığını ve hangi durumları kapsamadığını iyi anlamanız önemlidir.
Anlaşmalı ve anlaşmasız servis farkı nedir?
Anlaşmalı ve anlaşmasız servisler arasında belirgin farklar bulunmaktadır. Anlaşmalı servisler, çeşitli hizmetleri ücretsiz olarak sunarken, anlaşmasız servislerde gerçekleştirilen işlemler için masraflar sigortalı tarafından karşılanır. Anlaşmalı servisler, eksper çağırma ve dosya takibi gibi işlemleri yürütür. Bu servislerde, kasko sigortası yaptıran kişinin hasarla ilgili herhangi bir ödeme yapmasına gerek yoktur. Aracınız tamir edildikten sonra, sadece teslim alma formunun sigortalı tarafından imzalanması gereklidir. Öte yandan, anlaşmasız servislerde tüm işlemlerin ödemesi sigorta yaptıran kişiye aittir.